Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej jest wspaniałym i sprawdzonym sposobem na poprawę samopoczucia oraz ogólnej kondycji organizmu. Dzięki diecie Dąbrowskiej można uniknąć współczesne choroby cywilizacyjne, między innymi alergie, otyłość lub nowotwory. Głównym celem diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej jest detoksykacja organizmu i przywrócenie wewnętrznych procesów. Efektywność i skuteczność diety zostały potwierdzone wieloletnimi badaniami
WAŻNE
Głównym celem diety owocowo-warzywnej jest detoksykacja organizmu i przywrócenie wewnętrznych procesów.
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej (tzw. post warzywno-owocowy) składa się z czterech etapów. Mają one na celu zmianę naszych nawyków i stylu życia. Efektem tego jest długotrwałe korzystne wyniki w profilaktyce oraz leczeniu różnych chorób.
Etapy diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej:
- Przygotowanie do postu (eliminujemy m.in.: mięsa, kawę)
- Dieta warzywno-owocowa połączona z aktywnością ruchową. Dzięki temu oczyszczamy organizm oraz przywracamy równowagę zdrowotną i psychiczno-duchową
- Wyjście z postu, czyli przejście od postu do pełnowartościowej diety
- Żywienie pełnowartościowe wraz z aktywnością fizyczną oraz stałe praktywkowanie okresowych postów

Dieta warzywno-owocowa jest to kuracja oczyszczająco-normalizująca. Post tak działa, że aktywuje takie same procesy jak dieta ketogeniczna (redukcja węglowodanów). W związku z tym następuje utrata wagi wynikająca ze spalania przede wszystkim tkanki tłuszczowej, a nie mięśni.
Aby uzyskać jak najlepsze efekty, dieta ma zmienić na stałe prozdrowotne nawyki i styl życia.
Dieta ta jest oparta na naturalnych produktach roślinnych, które zawierają tysiące bioaktywnych substancji, takich jak: enzymy, polifenole, mikroelementy, witaminy.
Wszystkie te substancje mają właściwości lecznicze, uruchamiają procesy detoksykacji, niwelują toksyczne wolne rodniki oraz korzystnie alkalizują. Procesy te w naturalny sposób sprzyjają powrotowi organizmowi do równowagi zdrowotnej.
W zależności od wskazań, zaleca się prowadzić post oparty na warzywach nisko skrobiowych:
korzeniowych (marchew, burak, seler, pietruszka, rzodkiew),
kapustnych (różne rodzaje kapusty, kalafior, brokuł, jarmuż, kiełki),
cebulowych (cebula, por, czosnek),
dyniowatych (dynia, kabaczek, ogórki),
psiankowatych (pomidor, papryka),
liściastych (różne rodzaje sałat, natka pietruszki, zioła).
Równocześnie można spożywać niewielkie ilości niskocukrowych owoców, takich jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i jagody.


W diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników, niż korzenie.
Zawierają chlorofil, którego budowa jest pod względem chemicznym podobna do hemoglobiny. Mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci.
Najczęściej stosuje się: natkę pietruszki, seler naciowy, botwinę, mniszek, pokrzywę, szczaw, szpinak, brokuły, kapustę, jarmuż, sałatę, kiełki lucerny, trawę z pszenicy.
WAŻNE
Warzywa i owoce zaleca się jeść głównie na surowo, w postaci surówek, koktajli oraz zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych.
Wśród napojów zaleca się picie wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie postu nie należy spożywać żadnych innych pokarmów, pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu oraz palić papierosów.