Owoce na odchudzanie – słodkości dozwolone na redukcji

owoce niskokaloryczne arbuz i maliny

Dieta odchudzająca musi być odpowiednio zbalansowana. Kluczem do osiągnięcia pożądanych efektów nie jest zrezygnowanie ze wszystkiego, co lubimy najbardziej, ale dopasowanie dziennego bilansu kalorycznego do potrzeb organizmu. Osoby będące na redukcji lub dietetycznych wczasach odchudzających powinny spożywać pełnowartościowe, różnorodne posiłki, które zaspokoją apetyt, dostarczą niezbędnych składników odżywczych, usprawnią procesy trawienia. W swoim codziennym menu warto uwzględnić również owoce – smaczne, słodkie, naturalne i tanie produkty. Z drugiej strony, nie można zapominać, że niektóre gatunki zawierają sporą ilość cukrów prostych i dostarczają dużo kalorii. Z tego względu z ich spożyciem należy zachować umiar.

Jak znaleźć złoty środek?

Jakie owoce na odchudzanie polecają dietetycy, a jakie produkty z tej kategorii lepiej ograniczyć?

Sprawdź nasze rady i dowiedz się, jakie owoce jeść, żeby schudnąć!

Czy owoce są dobre na odchudzanie? Sprawdzamy!

Według wytycznych przedstawionych w nowej piramidzie żywienia, nasze codzienne pożywienie powinno składać się przynajmniej w połowie z warzyw i owoców. Należy zachować odpowiednie proporcje: ¾ menu wypełniamy warzywami, a tylko ¼ owocami. Czy osoby pragnące zrzucić nadprogramowe kilogramy są wyłączone z tej reguły? Odpowiedź jest jednoznaczna: nie! Owoce dostarczają organizmowi ogromu cennych substancji, które pozytywnie wpływają na organizm: błonnik, którego podaż znacząco usprawnia procesy metaboliczne, polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, witaminy, beta-karoten czy sole mineralne. Wiele gatunków świeżych owoców zawiera składniki bioaktywne wspierające układ odpornościowy i redukujące ilość wolnych rodników. Owoce również są źródłem węglowodanów dostarczających nam energii.


Dietetycy szczególnie zalecają, żeby jeść owoce na śniadanie. W godzinach porannych cukry proste bardziej efektywnie działają na mózg, a witaminy pobudzają organizm do działania po nocy. Ponadto, jedząc owoce na śniadanie, mniej obciążamy swój układ trawienny. Rano enzymy trawiące pokarm są najbardziej aktywne, więc posiłek jest szybciej rozkładany, a składniki odżywcze doskonale się wchłaniają.

Jakie owoce na diecie możesz spożywać bez wyrzutów sumienia? Oto lista owoców, które warto włączyć do swojego menu w okresie odchudzania!

Owoce odchudzające: czarna porzeczka

Za owoce niskokaloryczne uznawane są te o najniższym indeksie glikemicznym oraz dostarczające do 60 kcal na 100 g. Za absolutnego lidera w tej kategorii uznawana jest czarna porzeczka – owoce o dużej wartości zdrowotnej, a jednocześnie bardzo niskiej kaloryczności (51 kcal na 100 g) i niskim indeksie glikemicznym (IG 25). Jedząc te owoce na kolację, śniadanie czy podwieczorek, wyświadczasz ogromną przysługę swojemu organizmowi. W porzeczkach znajduje się bardzo duża ilość witaminy C, witaminy z grupy B, witamina E, foliany, beta-karoten, wapń, żelazo, magnez, potas, flawonoidy oraz kwasy fenolowe. Porzeczki obniżają poziom tak zwanego złego cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi, działają moczopędnie, wspomagają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym, usprawniają krążenie. Mówiąc o zaletach tych owoców, nie można zapominać o walorach smakowych: wyraziste porzeczki doskonale smakują i wzbogacają codzienne menu.

Jakie owoce jeść, żeby schudnąć? Sięgnij po grejpfruty!

Niezawodnym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę są grejpfruty. Niskokaloryczne owoce (50 kcal na 100 g) zawierają w sobie pektyny obniżające poziom glukozy we krwi. Soczyste, lekko gorzkie grejpfruty doskonale podkręcają metabolizm, usprawniają proces spalania tłuszczu i mają działanie oczyszczające. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli będziesz spożywać obrane grejpfruty w całości, razem z białą skórką, czyli albedo. Zawarta w niej naryngina pobudza perystaltykę jelit mającą kluczowe znaczenie dla powodzenia diety oczyszczającej. Te egzotyczne owoce wspomagające odchudzanie świetnie sprawdzą jako baza orzeźwiającego koktajlu.

Smaczne, soczyste, zdrowe… Owoce niskokaloryczne dla osób dbających o linie

Grejpfruty i porzeczki to nie jedyne owoce, które możesz jeść na diecie. Na swojej liście zakupów uwzględnij również inne owoce na odchudzanie:

  • arbuz (30,5 kcal/100 g);
  • czerwone porzeczki (31 kcal/100 g);
  • truskawki (32 kcal/100 g);
  • agrest (41 kcal/100 g);
  • wiśnie (47 kcal/100 g);
  • ananas (50 kcal/100 g);
  • jabłka (52 kcal/100 g);
  • maliny (52 kcal/100 g).

Owoce niskokaloryczne możesz wprowadzać do swojego jadłospisu na wiele sposobów – dodając je do sałatki warzywnej, komponując z nich sałatkę owocową, koktajl albo sok. Owoce spożywaj na surowo. Pamiętaj o tym, że ich suszone odpowiedniki są znacznie bardziej tuczące!

Podpowiadamy, jakich owoców nie jeść na diecie

Jakich owoców nie jeść na redukcji? Do najbardziej kalorycznych owoców zaliczamy:

  • mango (60 kcal/100 g);
  • winogrona (67 kcal/100 g);
  • daktyle (70 kcal/100 g);
  • figi (74 kcal/100 g);
  • awokado (160 kcal/100 g).

Popularnym składnikiem zdrowych koktajli oraz owsianek są banany. Zastanawiasz się, czy banany są tuczące? Owoc średniej wielkości dostarcza około 100 kcal i 27 gramów węglowodanów. Nie musisz całkowicie rezygnować z ulubionego produktu, jeśli tylko będziesz pilnować bilansu kalorycznego.

Obalamy mity: czy tyjemy od owoców?

Zastanawiasz się, czy tyjemy od owoców? Każda osoba przechodząca na dietę redukcyjną powinna pamiętać, że nadmiar tkanki tłuszczowej powstaje nie od konkretnych produktów, ale od nadwyżki kalorycznej. Jedzenie niewielkich ilości bardziej słodkich owoców nie zrujnuje Twoich starań, jeśli tylko będziesz przestrzegać wyliczonej kaloryczności.

Dieta z owoców i warzyw według dr Dąbrowskiej – zadbaj z nami o swoje samopoczucie i sylwetkę

Rozpoczęcie walki o lepsze życie jest ogromnym wyzwaniem. Nie musisz podejmować go samodzielnie. Ułańska Zagroda to miejsce, w którym znajdziesz motywację do wielkich zmian w swoim życiu. W wyjątkowym dworku zlokalizowanym w malowniczej wsi Załom przez cały rok odbywają się turnusy odchudzające dla kobiet i mężczyzn w każdym wieku.

Program turnusów oparty jest na założeniach diety z owoców i warzyw stworzonej przez dr Ewę Dąbrowską (kliknij, aby dowiedzieć się więcej) – cenionego, wieloletniego pracownika Akademii Medycznej w Gdańsku, autorki prac i doniesień naukowych, które zrewolucjonizowały światową dietetykę. Podczas pobytu w Ułańskiej Zagrodzie poznasz tajniki postu warzywno-owocowego – metody pozwalającej nie tylko wyraźnie wyszczuplić sylwetkę, ale również wzmocnić organizm.

Podczas kuracji usuwane są złogi i toksyny, które przez lata gromadziły się w ciele, aktywują się mechanizmy samoleczące, łagodzą albo całkowicie cofają objawy chorób, poprawia się stan skóry. Po kuracji zauważyć można poprawę jakości snu, zwiększoną witalność, poprawę pamięci, lepszy nastrój i odporność. Podstawą diety są nieprzetworzone warzywa, owoce niskokaloryczne, zioła i woda. Owoce wspomagające odchudzanie i warzywa można spożywać w postaci surówek, zup, leczo, koktajli. Nad komfortem gości Ułańskiej Zagrody czuwają specjaliści: dietetycy, masażyści, kucharze, fizjoterapeuci, animatorzy. Pobyt w Załomie jest szansą na znalezienie wewnętrznego balansu, pokochanie swojego ciała i wypoczynek na łonie natury.

Zostaw komentarz

Preferencje prywatności
Kiedy odwiedzasz naszą stronę, może ona przechowywać przez Twoją przeglądarkę informacje z określonych usług, zazwyczaj w postaci plików cookies. Tutaj możesz zmienić swoje preferencje dotyczące prywatności. Należy pamiętać, że zablokowanie niektórych rodzajów plików cookie może mieć wpływ na korzystanie z naszej witryny i oferowanych przez nas usług.