Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej jest wspaniałym i sprawdzonym sposobem na poprawę samopoczucia oraz ogólnej kondycji organizmu. Dzięki diecie Dąbrowskiej można uniknąć współczesne choroby cywilizacyjne, między innymi alergie, otyłość lub nowotwory. Głównym celem diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej jest detoksykacja organizmu i przywrócenie wewnętrznych procesów. Efektywność i skuteczność diety zostały potwierdzone wieloletnimi badaniami
WAŻNE
Głównym celem diety owocowo-warzywnej jest detoksykacja organizmu i przywrócenie wewnętrznych procesów.
O DOKTOR EWIE DĄBROWSKIEJ
Doktor Ewa Dąbrowska w 1978 uzyskała tytuł doktora nauk medycznych. Do 1991 pełniła funkcję adiunkta w Klinice Chorób Wewnętrznych w Akademii Medycznej w Gdańsku. Zajmowała się przede wszystkim działalnością naukową w dziedzinie immunologii.
Rok 1985 to początek nowatorskiej diety, w której dr Dąbrowska zalecała post, polegający na spożywaniu przez pacjenta chorego na serce ze znaczną nadwagą wyłącznie startej surowej marchwi i piciu wody. Przyniosło to wspaniałe efekty. Oprócz redukcji wagi nastąpiło unormowanie ciśnienia krwi, ustąpienie dolegliwości bólowych i poprawa ogólnej kondycji chorego. To skłoniło dr Dąbrowską do opracowania koncepcji żywieniowej opartej na postnej kuracji, wykorzystującej wyłącznie warzywno-owocową dietę.
Dr Ewa Dąbrowska jest pomysłodawczynią wyjazdów zdrowotnych, w których trakcie osoby, chcące wykorzystać zbawienne działanie diety warzywno-owocowej, skorzystają z bogatej oferty, jaką posiada certyfikowany ośrodek.
Pod pojęciem „dieta” kryje się szeroko pojęty sposób żywienia, jaki codziennie stosujemy. Jej różnorodność kształtują produkty, jakie wybieramy w naszym jadłospisie, indywidualne upodobania i przyzwyczajenia żywieniowe. Wiele osób pragnie poprawić stan zdrowia, kiedy pojawiają się różnego rodzaju dolegliwości lub po prostu zadbać o lepsze funkcjonowanie całego organizmu. Żyjemy w czasach kiedy tzw. choroby cywilizacyjne dają się coraz bardziej we znaki. Wsłuchiwanie się w swoje ciało i skłanianie się ku bardziej świadomym wyborom żywieniowym oraz poprawa jakości życia stają się coraz bardziej powszechna.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy pragną uzyskać poprawę funkcjonowania organizmu w trakcie wielu chorób przewlekłych, pozbycia się zbędnych kilogramów czy profilaktyczne zadbanie o dobrą kondycję zdrowotną, dzięki wyeliminowaniu nagromadzonych toksyn i złogów.
ETAPY DIETY DR DĄBROWSKIEJ
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej (tzw. post warzywno-owocowy) składa się z czterech etapów. Mają one na celu zmianę naszych nawyków i stylu życia. Efektem tego jest długotrwałe korzystne wyniki w profilaktyce oraz leczeniu różnych chorób.
Etapy diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej:
- Przygotowanie do postu (eliminujemy m.in.: mięsa, kawę)
- Dieta warzywno-owocowa połączona z aktywnością ruchową. Dzięki temu oczyszczamy organizm oraz przywracamy równowagę zdrowotną i psychiczno-duchową
- Wyjście z postu, czyli przejście od postu do pełnowartościowej diety
- Żywienie pełnowartościowe wraz z aktywnością fizyczną oraz stałe praktywkowanie okresowych postów
Przed przystąpieniem do postu dr Dąbrowskiej często pojawiają się obawy związane z ewentualnym złym samopoczuciem. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć dokładnie, jak zachowa się nasz organizm po zrezygnowaniu z białek, węglowodanów i tłuszczów, nawet wtedy, kiedy to nie będzie nasz pierwszy post. Dlatego dobrze jest rozpocząć od pierwszego etapu polegającego na przygotowaniu i przyzwyczajaniu naszego ciała do postu. Stopniowe wprowadzanie zmian żywieniowych, polegających na rezygnowaniu z zabronionych w czasie postu produktów, pozwoli łagodnie wejść w fazę postu warzywno-owocowego. Ważne też będzie stopniowe zmniejszanie liczby spożywanych przez nas kalorii.
Etap drugi zakłada wejście w tryb postu, kiedy to skupiamy się nad spożywaniem tylko warzyw o niskiej zawartości skrobi, owoców o niewielkiej zawartości cukru oraz jak najmniejszym stopniu przetworzenia, najlepiej w postaci surowej.Pijemy wyłącznie wodę niegazowaną, świeże soki warzywne i owocowe, herbaty ziołowe lub niesłodzone herbaty owocowe.
Ten etap postu powinien trwać od 1 do 14 dni. Zalecane jest, by trwał jednak minimum 7 dni.
Trzeci etap jest najważniejszą częścią diety warzywno-owocowej. Polega na wychodzeniu naszego organizmu z postu i zakłada stopniowe włączanie do codziennego jadłospisu dodatkowych składników. Na początku mogą to być kasze, ziarna, orzechy. Nieco później, możemy włączyć mięso, jogurty, a następnie delikatnie dobre tłuszcze. Powinniśmy zwrócić uwagę na stopniowe zwiększanie liczby spożywanych kalorii. Celem tego etapu jest przygotowanie naszego układu trawiennego do większej intensywności działania.
Dr Ewa Dąbrowska proponuje w trzecim etapie wybrać dietę eliminacyjną lub śródziemnomorską. Pierwsza to zrezygnowanie ze spożywania mięsa, nabiału, jaj i przede wszystkim bez glutenu. Druga dieta to zmniejszenie spożywania produktów mięsnych i tłuszczów zwierzęcych, połączone z jedzeniem dużych ilości warzyw, ryb i owoców morza. Etap trzeci trwa minimum 2 tygodnie.
Czwartym etapem jest powrót do żywienia pełnowartościowego, połączonego z regularną aktywnością fizyczną. Postarajmy się nie wracać do źle wpływającej na nasz organizm wysoko przetworzonej żywności, zachowując dobre nawyki żywieniowe stosowane w trakcie diety. Dobrze na nasz organizm wpłynie stosowany z mniejszą częstotliwością jednodniowy post.
Dietę dr Ewy Dąbrowskiej możemy przeprowadzić sami lub wziąć udział w ciekawej ofercie, jaką posiadają turnusy dietetyczne.
Dieta warzywno-owocowa jest to kuracja oczyszczająco-normalizująca. Post tak działa, że aktywuje takie same procesy jak dieta ketogeniczna (redukcja węglowodanów). W związku z tym następuje utrata wagi wynikająca ze spalania przede wszystkim tkanki tłuszczowej, a nie mięśni.
Aby uzyskać jak najlepsze efekty, dieta ma zmienić na stałe prozdrowotne nawyki i styl życia.
Dieta ta jest oparta na naturalnych produktach roślinnych, które zawierają tysiące bioaktywnych substancji, takich jak: enzymy, polifenole, mikroelementy, witaminy.
Wszystkie te substancje mają właściwości lecznicze, uruchamiają procesy detoksykacji, niwelują toksyczne wolne rodniki oraz korzystnie alkalizują. Procesy te w naturalny sposób sprzyjają powrotowi organizmowi do równowagi zdrowotnej.
Zasady leczenia dietą warzywno-owocową - co jeść?
W zależności od wskazań, zaleca się prowadzić post oparty na warzywach nisko skrobiowych:
- korzeniowych (marchew, burak, seler, pietruszka, rzodkiew),
- kapustnych (różne rodzaje kapusty, kalafior, brokuł, jarmuż, kiełki),
- cebulowych (cebula, por, czosnek),
- dyniowatych (dynia, kabaczek, ogórki),
- psiankowatych (pomidor, papryka),
- liściastych (różne rodzaje sałat, natka pietruszki, zioła).
Równocześnie można spożywać niewielkie ilości niskocukrowych owoców, takich jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i jagody.
W diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników, niż korzenie.
Zawierają chlorofil, którego budowa jest pod względem chemicznym podobna do hemoglobiny. Mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci.
Najczęściej stosuje się: natkę pietruszki, seler naciowy, botwinę, mniszek, pokrzywę, szczaw, szpinak, brokuły, kapustę, jarmuż, sałatę, kiełki lucerny, trawę z pszenicy.
WAŻNE
Warzywa i owoce zaleca się jeść głównie na surowo, w postaci surówek, koktajli oraz zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych.
JAK PORADZIĆ SOBIE Z EWENTUALNYMI KŁOPOTAMI TRAWIENNYMI?
W trakcie postu u niektórych osób mogą pojawiać się problemy z trawieniem. Dlatego warto zadbać o odpowiednią kolejność przyjmowania pokarmów, zaczynając od tych, które są najszybciej wchłaniane do tych najwolniej trawionych. Najlepiej rozpocząć od soków, które podczas picia powodują wydzielanie się enzymów trawiennych w jamie ustnej wraz ze śliną. Należy je smakować i pić powoli. Surowe warzywa i różnego rodzaje surówki, przeciery czy musy warzywne i owocowe warto spożywać po wypiciu soków. Pieczone i gotowane potrawy zostawmy na koniec danego posiłku. Starajmy się jeść powoli, pamiętając o dobrym pogryzieniu wszystkich elementów dania. W trakcie postu żołądek jest mniej obciążony, przez co wydala mniej soków trawiennych, dlatego trawienie odbywa się głównie dzięki enzymom, wydzielanym w jamie ustnej i jelitach.
W trakcie postu u niektórych osób mogą pojawiać się problemy z trawieniem. Dlatego warto zadbać o odpowiednią kolejność przyjmowania pokarmów, zaczynając od tych, które są najszybciej wchłaniane do tych najwolniej trawionych. Najlepiej rozpocząć od soków, które podczas picia powodują wydzielanie się enzymów trawiennych w jamie ustnej wraz ze śliną. Należy je smakować i pić powoli. Surowe warzywa i różnego rodzaje surówki, przeciery czy musy warzywne i owocowe warto spożywać po wypiciu soków. Pieczone i gotowane potrawy zostawmy na koniec danego posiłku. Starajmy się jeść powoli, pamiętając o dobrym pogryzieniu wszystkich elementów dania. W trakcie postu żołądek jest mniej obciążony, przez co wydala mniej soków trawiennych, dlatego trawienie odbywa się głównie dzięki enzymom, wydzielanym w jamie ustnej i jelitach.
DLA KOGO PRZEZNACZONA JEST DIETA DĄBROWSKIEJ?
Podstawowym aspektem diety jest oczyszczenie organizmu, a także przywrócenie równowagi wewnętrznej, obejmującej również sferę psyche. Redukcja wagi, która dla wielu osób ma największe znaczenie, jest jedynie dodatkowym efektem stosowania postu warzywno-owocowego.
Przed decyzją o wprowadzeniu diety dr Dąbrowskiej niezbędne jest przeprowadzenie konsultacji z lekarzem.
W jakich przypadkach polecany jest ten rodzaj diety:
- choroby autoimmunologiczne, takie jak np. choroba Hashimoto,
- schorzenia neurologiczne typu: stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, zaniki pamięci, epilepsja,
- choroby wynikające z zaburzenia gospodarki hormonalnej – w przypadku nadmiaru estrogenu, zaburzeń miesiączkowania, torbieli i mięśniaki jajników,
- choroby wywoływane przez obniżenie odporności organizmu np. częstych nawracających infekcji bakteryjnych i wirusowych, nietolerancje pokarmowe, astma i różnego rodzaju alergie,
- zespół metaboliczny, w skład którego wchodzi otyłość brzuszna i nadwaga, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, cukrzyca, zakrzepica,
- problemy dermatologiczne: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik.
JAKIE SĄ PRZECIWWSKAZANIA DO STOSOWANIA DIETY EWY DĄBROWSKIEJ?
Podobnie jak w przypadku każdego rodzaju postów, dieta tego rodzaju nie może być stosowana u kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób w podeszłym wieku, dzieci oraz u osób z niedowagą.
Cierpiący na następujące schorzenia:
- nadczynność tarczycy,
- anemia,
- depresja,
- bulimia,
- anoreksja,
- cukrzyca typu 1,
- nowotwory,
- choroby serca,
- niewydolność nerek,
- zaburzenia pracy wątroby,
- awitaminoza,
- gruźlica,
nie powinni stosować diety warzywno-owocowej Dąbrowskiej.
Wśród napojów zaleca się picie wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie postu nie należy spożywać żadnych innych pokarmów, pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu oraz palić papierosów.
ILE MOŻNA SCHUDNĄĆ PODCZAS DIETY EWY DĄBROWSKIEJ?
Dla wielu przystępujących do diety utrata wagi, stanowiąca uboczny efekt kuracji, jest główną motywacją. Niejednokrotnie wybierają wczasy, będące wygodną formą kuracji. Z pewnością proces chudnięcia jest istotny w przypadku osób z dużą nadwagą i otyłością, które mogą doprowadzić do wielu chorób cywilizacyjnych. Jeśli zależy nam na utracie zbędnych kilogramów, pamiętajmy by uzbroić się w cierpliwość i spokojnie poddać się wszystkim nakazom diety.
Podczas pierwszych dni postu następuje szybki spadek wagi (nawet do 1 kg w ciągu dnia). Po mniej więcej 3 dniach rozpoczyna się ketoza, czyli czerpanie niezbędnej dla organizmu energii ze zmagazynowanej tkanki tłuszczowej. Podczas tego spalania wewnętrznego w organizmie, następuje unormowanie utraty wagi do ok. 30 dkg dziennie. Zatrzymanie spalania przypada na ok. 14 dzień postu warzywno-owocowego. Waga nie spada, ale się stabilizuje. Możemy zauważyć zmiany proporcji ciała. W czasie dwutygodniowego postu można schudnąć około 5 kg. Istotne znaczenie ma tutaj wiek, stan zdrowia oraz długość diety. Ważne jest, by po wyjściu z postu nie wracać do dawnych złych nawyków żywieniowych, aby uniknąć efektu jo-jo. Dodatkowo aktywność fizyczna pomoże w utrzymaniu nowej wagi.
Kurację chudnięcia na diecie dr Ewy Dąbrowskiej można przeprowadzić w specjalistycznym ośrodku, w którym pod opieką wykwalifikowanej kadry pozbędziemy się zbędnych kilogramów, oczyszczając organizm z toksyn.
CO ZROBIĆ, BY OSIĄGNĄĆ SUKCES, WYBIERAJĄC POST DR DĄBROWSKIEJ?
Podjęcie wyzwania dietetycznego, na początku może przysparzać wielu niedogodności, związanych ze zmianą organizacji kolejnych dni. Zaplanujmy jadłospis z wykorzystaniem dozwolonych w czasie diety składników, które lubimy.
Podczas postu dr Dąbrowskiej pamiętajmy szczególnie w pierwszych dniach o dużych ilościach wody, która wypełniając żołądek, pozwoli nieco zniwelować uczucie głodu. W tych dniach mogą pojawić się bóle głowy, uczucie zmęczenia czy nudności. To normalne objawy postu. Starajmy się jak najwięcej odpoczywać i wysypiać, gdyż sen ma wspaniałe działanie regeneracyjne dla organizmu.
PRZEPISY NA DANIA, KTÓRE MOŻE ZAWIERAĆ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS DIETY DĄBROWSKIEJ
Ułożenie szczegółowego jadłospisu na cały okres postu, znacznie ułatwi przygotowanie potraw. Pamiętajmy, że również „jemy oczami”, wizualna strona posiłków jest bardzo istotna.
Jedzenie wyłącznie warzyw i owoców nie musi być nudne. Można z nich wyczarować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej o niesamowitych smakach.
Grillowana cukinia w towarzystwie twarożku z kalafiora (2 porcje)
- paczka mrożonego kalafiora albo 1 niewielki kalafior,
- cukinia,
- szczypiorek,
- starty kiszony ogórek bądź rzodkiewka,
- sok z cytryny lub kiszonych ogórków,
- szczypta soli,
- pieprz.
Po ugotowaniu kalafiora al dente i ostudzeniu, mielimy go z dodatkiem kilku łyżek soku z cytryny lub ogórków. Następnie dodajemy wcześniej zmieloną rzodkiewkę lub ogórka kiszonego i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Tak przygotowany twarożek z kalafiora odstawimy na kilka godzin. Grillowana cukinia pokrojona w długie paski, posmarowana twarożkiem i zrolowana, ozdobiona drobno pokrojonym szczypiorkiem, prezentuje się znakomicie i smakuje wybornie.
Bigos jarski (2 porcje)
- kapusta biała lub kiszona,
- 2 kwaśne jabłka,
- cebula,
- przecier pomidorowy,
- przyprawy (czosnek, kminek, majeranek, liść laurowy).
Do ugotowanej w małej ilości wody cebuli (pokrojonej w kostki lub plasterki), dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy na niewielkim ogniu. Po około 20 min dodajemy pokrojone jabłka, przecier pomidorowy, przyprawy zagotowujemy całość dania.
Prosty przepis dzięki niezwykłemu aromatowi ziół nabierze niecodziennego smaku.
ZALETY I WADY, JAKIE POSIADA DIETA DR DĄBROWSKIEJ
Podstawowa zaleta postu to wyeliminowanie toksyn z organizmu oraz jego regeneracja. Utrata tkanki tłuszczowej i zmniejszenie masy ciała znacznie poprawiają parametry zdrowotne. Znaczne zmniejszenie dolegliwości miesiączkowych i bólowych, poprawa stanu cery, wspaniałe samopoczucie, „lekkość”, zwiększenie odporności to kolejne zalety tej diety.
Do wad diety warzywno-owocowej możemy zaliczyć szczególnie pojawiające się na początku osłabienie, złe samopoczucie, irytację związane z niedoborami żywieniowymi. Te zamierzone niedobory mogą również wiązać się z ryzykiem anemii, złamań kości, deficytem aminokwasów, zaburzeniami hormonalnymi i zaburzeniami cyklu miesiączkowego oraz problemami ze snem.
EFEKTY, JAKIE PRZYNOSI DIETA DĄBROWSKIEJ
Doskonale sprawdza się w odtruciu i oczyszczeniu organizmu, przywracając prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów. Wpływa na poprawę systemu immunologicznego, który pozwala na samoleczenie organizmu. Niewątpliwie działa odmładzająco, co potwierdzają osoby po odbytym poście Dąbrowskiej. Cera staje się jasna i promienna, a problemy z alergiami skórnymi są znacznie zmniejszone. Normalizowanie ciśnienia tętniczego, poziomu cholesterolu i glukozy we krwi wpływa na bardziej efektywne leczenie różnych schorzeń. Utrata wagi jest także bardzo istotnym czynnikiem, który w połączeniu ze zmianą złych nawyków żywieniowych pozwala na utrzymanie organizmu w dobrej formie. Dieta dr Dąbrowskiej ma doskonałe działanie profilaktyczne, aktywnie wpływając na ograniczenie występowania chorób cywilizacyjnych.