Warzywa o działaniu przeciwzapalnym — lista najzdrowszych dań warzywnych

dania-warzywne-przeciwzapalne

Zdrowy i silny organizm jest wynikiem kilku przemyślanych działań człowieka. Dieta, aktywność fizyczna, styl życia, balans i odpoczynek — każdy z tych czynników, w odpowiednich proporcjach buduje dobre samopoczucie i zdrowe ciało. Nasz organizm narażony jest na wiele czynników chorobotwórczych i zapalanych. Stres, przewlekłe zmęczenie, nadmiar obowiązków — wszystko to sprawia, że ciało w pewnym momencie zaczyna się buntować. W całym procesie odbudowy i powrotu to zdrowia pomóc może codzienna dieta z dr Ewą Dąbrowską i zawarte w niej warzywa przeciwzapalne. Sprawdź, które produkty mogą zapobiegać stanom zapalnym i zobacz, jak wykorzystać je w swoim jadłospisie.

Naturalne produkty przeciwzapalne — te warzywa i owoce warto mieć zawsze pod ręką

Zanim dowiesz się, jak zlikwidować stany zapalne w organizmie, warto zapoznać się z przyczynami ich powstawania. Stan zapalny charakteryzuje się podwyższoną ilością cytokin we krwi i może dotknąć każdego, niezależnie od wieku. Przyczynami pojawiania się przewlekłych stanów zapalnych, są stres, stosowanie używek w nadmiernych ilościach, nadużywanie leków, zanieczyszczenie środowiska, brak odpoczynku i regularnego snu. Nieleczone stany zapalne mogą przekształcać się w groźne choroby serca, nowotwory, insulinooporność. Włączenie do swojej diety składników przeciwzapalnych pozwala niwelować niebezpiecznej substancje gromadzące się w organizmie, ale również zapobiega ich odkładaniu się w narządach i ciele człowieka. 

Naturalne produkty przeciwzapalne to warzywa i owoce, które z pewnością niekiedy posiadasz w swojej kuchni lub hodujesz we własnym ogródku. Należą do nich:

  • brokuł,
  • kalafior,
  • brukselka,
  • buraki,
  • cebula,
  • marchew,
  • orzechy,
  • ryby,
  • truskawki,
  • maliny,
  • cytrusy,
  • borówki,
  • jeżyny.

Jak obniżyć CRP naturalnie? Sprawdź, jakich składników szukać w codziennej diecie

Stany zapalne wyciszane są przez konkretne składniki odżywcze, jakie zawarte są w warzywach czy owocach. Do swojej codziennej diety warto włączyć takie produkty, które będą skutecznie obniżać ryzyko pojawiania się stanów zapalnych. O niepokojących czynnikach zapalnych może świadczyć podwyższone CRP (białko C-reaktywne) w badaniach krwi. Jeśli zastanawiasz się, jak obniżyć CRP naturalnie, sprawdzaj, czy w kupowanych przez Ciebie artykułach spożywczych znajdują się duże ilości takich składników, jak:

  • błonnik,
  • polifenole,
  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • beta-karoten,
  • magnez. 

W spożywanych produktach o działaniu przeciwzapalnym liczy się niski indeks glikemiczny, a wysoka zawartość składników odżywczych. Pamiętaj o tym, że dużymi wrogami diety przeciwzapalnej są sól, czerwone mięso, przetworzone produkty, czy kwasy tłuszczowe pochodzące z produktów odzwierzęcych.

Dania warzywne przeciwzapalne — przepisy na posiłki, które pozwolą przywrócić właściwy poziom CRP w organizmie

Codzienne przygotowywanie posiłków z udziałem warzyw mających działanie przeciwzapalne, wcale nie jest trudne. Duża część z nich może posłużyć nie tylko jako zdrowy, ale także smaczny dodatek do Twoich ulubionych dań.
Dania warzywne przeciwzapalne, do których warto regularnie wracać:

Ciecierzyca — smaczna, sycąca i zdrowa

Sałatka z ciecierzycy to nie tylko danie wspomagające walkę ze stanami zapalnymi, ale również pyszny i sycący posiłek. 

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • 20 g rukoli,
  • 100 g ciecierzycy bez zalewy,
  • 60 g sera mozzarella light,
  • 120 g pomidorków koktajlowych,
  • 10 g pestek dyni,
  • 50 g świeżego ogórka,
  • 5 ml oliwy z oliwek,
  • 5 g natki pietruszki. 

Liście kapusty na stan zapalny — działanie od wewnątrz i na zewnątrz

O przeciwzapalnym działaniu kapusty na możemy dowiedzieć się wiele od naszych mam czy babć, które przykładały liście tego warzywa na stłuczone kolana, łokcie, różne części ciała dotknięte stanami zapalnymi. Takie okłady z kapusty założone na kilka godzin potrafiły uśmierzyć ból i załagodzić problem zapalny. 

Surówka z kiszonej kapusty świetnie sprawdzi się, jako dodatek do każdego obiadu. Oto składniki, których potrzeba do jej przyrządzenia:

  • 500 g kiszonej kapusty, 
  • jedną średniej wielkości cebulę,
  • jedną marchewkę, 
  • oliwę z oliwek.

Jarmuż z dodatkiem owoców — przeciwzapalny koktajl na każdą porę roku

Koktajle z jarmużem na stałe weszły do diety tych, którzy cenią sobie zdrowie i smukłą sylwetkę. To warzywo charakteryzujące się właściwościami antyoksydacyjnymi, odpornościowymi, wspomagającymi działanie układu krwionośnego. 

Przepis na koktajl jest prosty, a do jego zrobienia potrzebne są: 

  • 1 szklanka jarmużu,
  • 1 jabłko,
  • 3 kiwi,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • pół szklanki wody.

Poszczególne składniki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Całość zmiksuj na jednolitą masę.

Warzywa, jako podstawowy składnik diety przeciwzapalnej dla dorosłych i dzieci

Do diety przeciwzapalnej można przekonać nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Dodawanie odpowiednich warzyw do każdego posiłku sprawi, że młodzi konsumenci szybko przyzwyczają się do właściwych nawyków żywieniowych. Nie bój się dodawać do dziecięcych posiłków buraka, marchwi czy brokuła. Pamiętaj, że dzięki nim talerz dziecka będzie dużo bardziej kolorowy, co może zachęcić do próbowania kolejnych drogocennych roślin. Im więcej z nich Twoje dziecko spróbuje w młodym wieku, tym lepiej przyswoi je w przyszłości. Dobre nawyki na pewno wejdą mu w krew

Przeciwzapalne działanie warzyw — mniej farmakologii, więcej natury

Na rynku dostępne są produkty farmakologiczne, które mają na celu zwalczanie stanów zapalnych. Niektórych, poważnych infekcji nie można pozbyć się samą dietą i konieczna jest ingerencja specjalistów, wspierających terapię odpowiednimi lekami. Warto jednak pomyśleć zawczasu o przeciwdziałaniu pojawiania się problematycznych stanów zapalnych. Im szybciej włączysz do swojej codziennej diety warzywa i owoce bogate w beta-karoten i witaminę A oraz E, tym szybciej zaczniesz dbać o odpowiednią profilaktykę. Naturalne składniki pochodzące z warzyw są lepiej przyswajalne, dlatego również medycy i dietetycy zalecają dodawanie ich do swoich posiłków. 

Dieta przeciwzapalna oparta na spożywaniu konkretnych warzyw pomaga zapobiegać pojawianiu się nowotworów. Naukowcy podkreślają, że odpowiednie połączenie składników odżywczych znacznie wpływa na regenerację organizmu i tworzy naturalną barierę. Dzięki temu do naszego wnętrza przedostaje się mniej zanieczyszczeń, a sam układ odpornościowy lepiej radzi sobie ze zwalczaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.

Kontrolowane spożywanie warzyw w diecie przeciwzapalnej — zwracaj uwagę na to, jakie produkty kupujesz i jesz

Pamiętaj o tym, że duże stężenie problematycznych substancji w powietrzu i glebie sprawia, że nie wszystkie warzywa będą w pełni zdrowe dla organizmu. Kupuj je więc w miarę możliwości u lokalnych dostawców i sprawdzaj ich pochodzenie. Dobrze jest mieć pewność tego, że warzywa wykazujące działanie przeciwzapalne będą hodowane w naturalnych warunkach środowiskowych. 

Prawidłowe żywienie połączone z odpowiednią dawką aktywności fizycznej może sprawić, że skutecznie unikniesz groźnych stanów zapalnych organizmu. Warto pokierować swoją codzienną dietą w odpowiedzialny i przemyślany sposób. Turnusy z dietą dr Dąbrowskiej w Ułańskiej Zagrodzie pozwolą Ci poznać potrzeby swojego organizmu i dopasować do nich właściwą metodę odżywiania. Dowiesz się również, w jaki sposób trenować swoje ciało, aby odpłaciło Ci się zdrową formą. Sprawdź ceny turnusów dietetycznych w nadchodzącym sezonie i zarezerwuj jeden z nich.

Zostaw komentarz

Preferencje prywatności
Kiedy odwiedzasz naszą stronę, może ona przechowywać przez Twoją przeglądarkę informacje z określonych usług, zazwyczaj w postaci plików cookies. Tutaj możesz zmienić swoje preferencje dotyczące prywatności. Należy pamiętać, że zablokowanie niektórych rodzajów plików cookie może mieć wpływ na korzystanie z naszej witryny i oferowanych przez nas usług.