Droga do szczupłej sylwetki: warzywa wspomagające odchudzanie

warzywa wspomagające odchudzanie

Walka z nadwagą często jest nierówna. Chcąc zmniejszyć obwód brzucha, ud i ramion, próbujemy różnych sposobów: wprowadzamy drakońskie diety, spędzamy cały wolny czas na siłowni, stosujemy suplementy mające przyspieszyć metabolizm… Okazuje się, że założone efekty można wypracować bez radykalnych, często wyniszczających działań. Pierwszym krokiem na drodze do wymarzonej sylwetki jest zmiana nawyków żywieniowych – wyeliminowanie wysoko przetworzonej żywności, wprowadzenie do swojego codziennego menu dużej ilość warzyw i owoców, makaronów, kasz i pieczywa pełnoziarnistego, orzechów, naturalnych produktów bogatych w błonnik i składniki mineralne. Jakie warzywa jeść, żeby schudnąć? Poznaj warzywa, których nie może zabraknąć w diecie redukcyjnej!

warzywa wspomagające dietę

Warzywa na odchudzanie: dlaczego to takie ważne?

Dietetycy jednoznacznie stwierdzają, że warzywa na diecie odgrywają ogromną rolę. Naturalne, lekkostrawne warzywa o niskim indeksie glikemicznym są bogate w cenne składniki odżywcze, przede wszystkim błonnik wspomagający odchudzanie, witaminy i minerały. Duża ilość warzyw w codziennym menu zbawiennie wpływa na mikrobiom jelitowy i pracę całego układu trawiennego. Co ważne, dzięki dużej zawartości błonnika warzywa na długo zapewniają uczucie sytości, redukują chęć podjadania między posiłkami i usprawniają proces przemiany materii. 

Warzywa na diecie najlepiej spożywać w formie surowej lub blanszowanej, przygotowywać z nich surówki oraz świeże soki. Do dań podawanych na ciepło serwuj warzywa przygotowywane przez kilka minut na parze. Nie dodawaj do nich soli ani masła. Pamiętaj o tym, że niektóre gatunki zawierają sporo cukru. Z tego powodu ziemniaki, fasolkę szparagową, kukurydzę, dynię i rzepę należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ponadto, w niektórych przypadkach (marchew, ziemniaki) indeks glikemiczny warzyw rośnie po ugotowaniu. 

Jakie warzywa na odchudzanie są najlepsze? Zacznijmy od brokułów!

Warzywa wspomagające odchudzanie są niedrogie, smaczne i sycące… Na liście zakupów każdej osoby wypowiadającej wojnę nadprogramowym kilogramom nie może zabraknąć brokułów! Zielone, jędrne warzywa z rodziny kapustnych to smaczne warzywa odchudzające o wysokiej zawartości błonnika. Doskonale smakują solo, jako dodatek do obiadu czy zdrowa przekąska, świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek i zup. Włączając do swojej diety te odżywcze warzywa niskokaloryczne, wyświadczysz ogromną przysługę swojemu organizmowi. Dietetycy zaznaczają, że dzięki wysokiej zawartości sulforafanu, silnego przeciwutleniacza, brokuły zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Ponadto, brokuły to bomba witaminowa. Znajdziemy w nich witaminy A, B6, C i K oraz potas, wapń, lutein i kwas foliowy. 

brokuł jako warzywo wspomagające odchudzanie

Warzywa do chrupania: marchewka zamiast słonych przekąsek

Zastanawiasz się, czym zastąpić chipsy i inne niezdrowe, przetworzone przekąski, bez których nie wyobrażasz sobie wieczornego seansu przed telewizorem? Postaw na pokrojone w słupki marchewki – idealne warzywa do chrupania! Surowa marchew o wadze około 100 gramów dostarcza jedynie 33 kcal. Podobnie jak brokuły, marchew zawiera dużą ilość błonnika zapewniającego uczucie sytości po posiłku i regulującego rytm wypróżnień. Marchew dostarcza również cennych witamin z grupy B, witaminy C i kwasu foliowego. Wśród szczególnie cennych składników wyróżnić należy beta-karoten, czyli prowitaminę A. Związek należący do grupy karotenoidów jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym i silnym przeciwutleniaczem. Ponadto, substancja wspomaga wzrok, pobudza produkcję i odbudowę włókien kolagenowych, obniża poziom złego cholesterolu.

Pomidory – smaczne warzywa niskokaloryczne, których nie może zabraknąć w Twojej lodówce

Czy wiedziałeś, że pomidory składają się w 93% z wody? Lekkostrawne warzywa możesz bez obaw jeść na diecie odchudzającej. Pomidory są uniwersalne – doskonale smakują w formie surowej przekąski i na kanapkach, są świetną bazą do wielu potraw, na przykład zupy czy leczo, doskonale smakują w formie soku. Jedząc pomidory, dbasz nie tylko o sylwetkę, ale również swoją skórę, włosy i paznokcie. Co ciekawe, ze względu na dużą ilość potasu, ekstrakt pomidorowy jest popularnym składnikiem kosmetyków antycellulitowych. Z kolei brom, kolejny ważny składnik pomidorów, działa kojąco na układ nerwowy. Co ciekawe, pomidory są źródłem manganu, miedzi i kobaltu – pierwiastków rzadko spotykanych w innych warzywach. 

pomidory na odchudzanie

Cukinia – warzywa na odchudzanie i pozbycie się nadmiaru wody z organizmu

Cukinia jest skarbnicą składników pozytywnie wpływających na wiele procesów toczących się w ludzkim organizmie. Za prozdrowotne działanie nieco niedocenionego warzywa odpowiadają: błonnik, fosfor, magnez, kwas foliowy, witaminy C i E. Wysoka zawartość witaminy A usprawniającej utlenianie lipidów, jodu przyspieszającego przemiany metaboliczne i niska zawartość cukrów sprawiają, że cukinia polecana jest osobom pragnącym zredukować swoją wagę. Ponadto, ze względu na dużą zawartość wody, cukinia działa moczopędnie, co redukuje opuchliznę i obrzęk. Co ciekawe, 100 g cukinii dostarcza zaledwie 17 kcal!

niskokaloryczne warzywo wspomagające odchudzanie - cukinia

Seler naciowy – skuteczny detoks

Na liście „warzyw na odchudzanie” nie może zabraknąć selera naciowego. W 100 g zielonego warzywa znajduje się zaledwie 13 kcal! Znajdziemy w nim wodę, błonnik, magnez, wapń, sporą dawkę witamin A, C i E. Koktajl przyrządzony z selera, kiwi, małego ogórka zielonego, jarmużu, ananasa i cytryny oczyści organizm, pobudzi jelita do pracy, wzmocni układ nerwowy i poprawi wygląd cery.

seler naciowy jako warzywo oczyszczające organizm

Jakie warzywa jeść, żeby schudnąć? Papryczki chili!

Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna jest odpowiedzialna za ostry, charakterystyczny smak. Okazuje się, że substancja może usprawnić proces odchudzania. Liczne badania dowodzą, że kapsaicyna pobudza metabolizm tłuszczów, redukuje objętość tkanki tłuszczowej i zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi. 

papryczka chili wspomagająca odchudzanie

Dieta z warzyw pod okiem ekspertów – turnusy odchudzające z dr Dąbrowską

Wydaje Ci się, że odchudzanie to walka z wiatrakami? Brakuje Ci motywacji i wiedzy na temat zdrowego żywienia? Z myślą o osobach szukających wsparcia w walce o nowe życie powstał program odchudzający realizowany w Ułańskiej Zagrodzie znajdującej się w malowniczej wsi Załom w województwie zachodniopomorskim. W ośrodku organizowane są tygodniowe i dwutygodniowe turnusy odchudzające. Wczasowicze wypoczywający w Ułańskiej Zagrodzie mogą poznać tajniki zdrowego żywienia opracowane przez dr Ewę Dąbrowską – światowy autorytet, cenionego pracownika Akademii Medycznej w Gdańsku, autorkę 50 prac i ponad 100 doniesień naukowych.Efekty kuracji pod okiem doświadczonych dietetyków, masażystów i psychologów są imponujące. Dieta z warzyw i owoców połączona z aktywnością fizyczną pozwala zrzucić niechciane kilogramy, odtruwa organizm poprzez pozbycie się nagromadzonych przez lata toksyn, aktywuje naturalną zdolność do samoregeneracji, odmładza komórki oraz wspomaga walkę z chorobami dermatologicznymi, depresją, alergią i zmianami zwyrodnieniowymi.

Zostaw komentarz

Preferencje prywatności
Kiedy odwiedzasz naszą stronę, może ona przechowywać przez Twoją przeglądarkę informacje z określonych usług, zazwyczaj w postaci plików cookies. Tutaj możesz zmienić swoje preferencje dotyczące prywatności. Należy pamiętać, że zablokowanie niektórych rodzajów plików cookie może mieć wpływ na korzystanie z naszej witryny i oferowanych przez nas usług.