TOP 5 przepisów na przekąski warzywne

warzywne przekąski

Święta i okres karnawałowy nie sprzyjają zdrowemu odżywianiu. Spotkania z bliskimi przy stole uginającym się od tradycyjnych dań jednoznacznie kojarzących się z domowym ciepłem są prawdziwym sprawdzianem dla samokontroli. Może w tym roku warto nieco zmodyfikować świąteczne menu poprzez wprowadzenie do niego smacznych przekąsek na bazie warzyw? Z myślą o wszystkich osobach pragnących zadbać o swój organizm przygotowaliśmy niezawodne pomysły na zdrowe przekąskiwarzywne. Przygotowujesz imprezę, a może chcesz zaserwować domownikom lekką kolację? Mamy dla Ciebie pięć przepisów, które zaskoczą prostotą i smakiem. Sprawdź nasze propozycje i dowiedz się, jakie przekąski z warzyw można zrobić na szybko i jak przygotować je krok po kroku.

Jak zrobić przekąskę warzywną? Wypróbuj chipsy z jarmużu

Jakie przekąski z warzyw będą smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom? Odpowiedź może zaskoczyć: chipsy z jarmużu! Bogata w beta-karoten, witaminę C i K, foliany, wapń i potas odmiana kapusty jest wartościowym, choć często pomijanym składnikiem diety. Spożywanie jarmużu przynosi organizmowi szereg korzyści – zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory (przede wszystkim przewodu pokarmowego), spowalnia procesy starzenia dzięki wysokiej zawartości flawonoidów i przeciwutleniaczy, wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę układu nerwowego.

Jarmuż podany w niecodzienny sposób może stać się smaczną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Do przygotowania niskokalorycznych, chrupiących chipsów potrzebujesz:

  • 1 duży pęczek jarmużu;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • szczyptę soli i pieprzu;
  • ulubione przyprawy: ostrą i słodką paprykę, czosnek granulowany, pieprz;
  • słonecznik i sezam.

Jak zrobić przekąskę warzywną z jarmużu? Przepis jest dziecinnie prosty! Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dokładnie umyj i osusz liście. Pokrojony w mniejsze cząstki jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zadbaj o to, aby liście nie nachodziły na siebie. Skrop je oliwą, przypraw, posyp słonecznikiem i sezamem. Piecz przez 8–10 minut. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut. Kontroluj czas pieczenia, aby uniknąć przypalenia. Chipsy są gotowe, jeśli są suche, lekkie i delikatnie szeleszczą podczas przewracania.

Grillowane szaszłyki jako przekąska warzywna

Jak zrobić przekąskę warzywną, która doskonale sprawdzi się w roli wytrawnego podwieczorku, kolacji albo dodatku do obiadu? Wypróbuj przepis na proste, szybkie i sycące szaszłyki z grillowanych warzyw. 

Składniki: 

  • duża papryka czerwona i żółta;
  • nieduża cukinia;
  • 6 pieczarek;
  • cebula;
  • łyżka oliwy;
  • sól i pieprz;
  • dodatkowo do przygotowania: drewniane patyczki.

Warzywa umyj i pokrój na większe kawałki (zbyt cienkie i małe mogą rozpadać się podczas nabijania). Następnie nabij warzywa na długie patyczki, a następnie skrop oliwą i przypraw według uznania. Szaszłyki możesz grillować na tradycyjnym grillu lub w piekarniku. Czas obróbki w 200°C wynosi około 10-15 minut. 

Sałatka z czerwoną kapustą, brukselką i imbirem

Kolejny pomysł na zdrową przekąskę warzywną zachwyci każdego zwolennika smacznych sałatek. Lekka, orzeźwiająca i odżywcza sałatka jest zdrową alternatywą dla klasycznych surówek jedzonych do obiadu oraz ciężkich sałatek z majonezem, które królują na polskich stołach. Oto przepis, który warto wypróbować w swoim domu!

Składniki:

  • cztery gałązki natki pietruszki;
  • marchew;
  • 150 g czerwonej kapusty;
  • 100 g brukselki;
  • 100 g brokułu;
  • dwie łyżki ulubionych pestek, nasion i orzechów (na przykład prażone ziarna soi, pestki dyni, słonecznik, migdały, orzeszki ziemne i pini);
  • niewielki kawałek imbiru;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 8 łyżek soku z cytryny;
  • łyżeczka miodu.

Wszystkie warzywa mają być surowe i umyte. Kapustę, natkę pietruszki, różyczki brokułu i brukselkę drobno poszatkuj. Dodaj marchew startą na tarce. Dodaj pestki i orzechy. Następnie przygotuj dressing: starty na drobnych oczkach imbir, oliwę, miód i sok z cytryny wymieszaj w miseczce, a następnie dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj. 

Podpowiadamy, jakie przekąski z warzyw można zrobić na szybko: spring rollsy z warzywami

Zastanawiasz się, jak wykorzystać sezonowe warzywa? Zrób efektowne, kolorowe i smaczne spring rollsy, czyli sajgonki niepoddawane żadnej obróbce termicznej. Spring rollsy możesz przygotować wyłącznie z warzyw lub dodać do nich źródło białka, na przykład tofu. Lekka przekąska najlepiej smakuje z sosem sojowym lub orzechowym. Możesz również podać ją w nieco niestandardowej wersji – z hummusem. 

Składniki:

  • papier ryżowy;
  • marchewka;
  • ogórek;
  • czerwona i żółta papryka;
  • seler naciowy;
  • garść sałaty i rukoli;
  • świeże zioła: kolendra, mięta;
  • sos sojowy lub orzechowy do podania.

Jak zrobić przekąskę warzywną na szybko? Namocz arkusz papieru ryżowego w ciepłej wodzie przez kilka sekund (postępuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu). Pokrój warzywa w równe, cienkie słupki. Na środku pojedynczego, miękkiego arkusza umieść sałatę i rukolę, a na nich pokrojone warzywa i zioła. Szczelnie zawiń rolkę, składając boki do środka, a następnie zwijając ją od dołu do góry. Spring rollsy sprawdzą się w roli drugiego śniadania do pracy, na uczelnię i do szkoły.

Warzywne klopsiki – smaczne przekąski

Zastanawiasz się, jak zrobić przekąskę warzywną, która zaspokoi głód i doda energii? Doskonałym sposobem na urozmaicenie codziennego menu jest przyrządzenie warzywnych klopsików. Możesz serwować je na ciepło lub na zimno w formie przekąski. Zarumienione na patelni, zastąpią klasyczne, mięsne pulpety, które często przygotowujemy na obiad. 

Składniki:

  • marchewka;
  • korzeń pietruszki;
  • pół brokułu;
  • jedna czwarta główki kalafiora;
  • pół szklanki płatków owsianych;
  • 2 pełne łyżki mielonego siemienia lnianego;
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula;
  • sól i pieprz;
  • szczypta ziół prowansalskich. 

Pietruszkę, brokuł i kalafior podziel na mniejsze części i ugotuj na parze do momentu, aż będą miękkie. Marchew zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Podsmaż ją na oliwie z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Ugotowane i wystudzone warzywa rozgnieć widelcem lub rozdrobnij w robocie kuchennym na gładką masę. Połącz wszystkie składniki. Z masy uformuj niewielkie kulki. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj do niej bułkę tartą. Klopsiki ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.

detoks w Ułańskiej Zagrodzie 

Warzywa powinny być podstawowym elementem dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Wprowadzenie do swojego żywienia 5 porcji warzyw i owoców dziennie wspomaga pracę całego organizmu – dostarcza cennych witamin, minerałów i błonnika, ułatwia kontrolowanie masy ciała, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób naczyniowo-sercowych, sprzyja utrzymaniu dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat siły, jaka drzemie w zdrowym odżywianiu? Poznaj program wczasów odchudzających organizowanych w Ułańskiej Zagrodzie – certyfikowanym ośrodku bazującym na zasadach postu dr Ewy Dąbrowskiej. Poznaj naszą ofertę i wejdź w 2025 rok z nową energią!

Zostaw komentarz

Preferencje prywatności
Kiedy odwiedzasz naszą stronę, może ona przechowywać przez Twoją przeglądarkę informacje z określonych usług, zazwyczaj w postaci plików cookies. Tutaj możesz zmienić swoje preferencje dotyczące prywatności. Należy pamiętać, że zablokowanie niektórych rodzajów plików cookie może mieć wpływ na korzystanie z naszej witryny i oferowanych przez nas usług.